Behandla munsår och herpes innan de bryter ut

Det är lätt att vara efterklok och inget är så efterklokt som tipset ”smörj in området med den här salvan innan munsåret bryter ut”

… sagt till en person med blommande munsår. Men tipset stämmer. All behandling av munsår och herpes fungerar bäst innan utbrottet, så här kommer några tips på hur du märker att det är på gång.

Munsåret har fem faser – fokusera på den första. Ett munsår kan delas upp i fem faser*:

  • Pirrningar (dag 1-2)
  • Blåsbildning (dag 2-3)
  • Blåsorna spricker (dag 4)
  • Sårskorpor uppstår (dag 5-8)
  • Läkandet (dag 9-12)

*Vilken dag som de olika faserna börjar kan skilja sig något individuellt.

Vad menas med ”pirrningar” vid munsår?

I de flesta fall startar problemen med något som upplevs som pirrningar i området runt munnen, samtidigt som området rodnar. Det kan även vara en kliande, brännande eller svidande känsla, eller att området känns spänt. Ungefär ett av fyra munsår stoppas i denna fas, ofta tack vare kroppens egna immunförsvar, men det är även då som behandlingar för att stoppa utbrottet är som mest effektiva.

Så tänk på att ju tidigare man behandlar, desto större chans att bromsa utbrottet. När munsåret väl brutit ut skiftar behandlingen till att agera lindrande och förkorta utbrottet. Här kan det vara stor skillnad beroende på vilken behandling du väljer både vad gäller att korta ner utbrottet samt att använda en behandling som är kosmetiskt tilltalande.